Eliza's blog

Rhodos-Stad: Griekse traditie binnen de kasteelmuren

Met een glimlach kijk ik toe hoe mijn goede vriend Kosmas een grote schaal met gevulde wijnbladeren en feta op tafel zet. Het is een warme zomeravond en Kostas nodigt mij uit het authentieke Rhodos te ontdekken. “We beginnen morgen met Rhodos-Stad. Je voelt hier het eeuwenoude Griekse leven.”

Zijn woorden maken mij zo nieuwsgierig dat ik de volgende ochtend al vroeg uit de veren ben. Ik ken de akropolis alleen van foto’s en ik kan niet wachten om dit bouwwerk met mijn eigen ogen te zien. “Rhodos-Stad is in drie delen verdeeld,” legt Kosmas mij uit terwijl we met de huurauto langs prachtige bloemenvelden richting de stad rijden. “De middeleeuwse stad, het nieuwe deel met gezellige terrasjes aan de oude haven en de antieke stad. Daar gaan we als laatste heen, want bij de tempel heb je een adembenemende zonsondergang.”

Eenmaal in de stad kijk ik mijn ogen uit. Door de vier kilometer lange stadsmuur lijkt Rhodos-Stad net een groot en imposant kasteel. Kosmas stelde voor naar het antieke gedeelte te wandelen. Urenlang slenteren we langs pleinen, winkeltjes met lokale producten en natuurlijk langs de akropolis. Bij de tempel zoeken we een plekje onder een boom en geniet ik van het beloofde plaatje: de zon zakt in de verte langzaam achter de Turkse bergen. Genieten!

De liefde die Kosmas voor de stad heeft is op mij overgeslagen, besef ik mij als we genieten van een mand vol lekkere Griekse hapjes. Terwijl ik proef van de Kalamaria laat ik mijn ogen glijden over de lichtjes in de oude haven. Ik zucht van geluk. De vele gezichten van de stad zorgen ervoor dat je nooit uitkeken raakt en langzaam verliefd wordt…

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter