Eliza's blog
bezienswaardigheden op Karpathos

10 reistips om te bezoeken op Karpathos

Lokale tradities, heerlijke hemelse gerechten en totale rust; Karpathos is een van de Griekse eilanden waar ik heen ga als ik even wil ontsnappen aan alle drukte. Massatoerisme kennen ze hier nog niet en de locals zijn dan ook altijd in voor een praatje. Op één van de zwoele zomeravonden raakte ik aan de praat met Giorgos, die zijn hele leven heeft geweid aan het ontdekken van het eiland. De hele avond hing ik aan zijn lippen toen hij mij vertelde over de historie van Karpathos. Uit al deze verhalen bleek al snel dat hij het eiland op zijn duimpje kende. Vol enthousiasme schreef ik alle plekjes die hij noemde op in mijn notitieblok. Toen hij aan het einde van de avond vroeg of hij mij misschien mocht vergezellen bij een aantal bezoekjes, zei ik dan ook volmondig ja. Deze unieke bezienswaardigheden op Karpathos deel ik graag met jou!

1. Wandelen achter Pigadia

De benen strekken! De locals noemen het Pigadia, maar het is beter bekend als Karpathos-stad. En een bezoekje aan deze hoofdstad moet zeker op het lijstje staan. Ik strijk hier maar al te graag neer op één van de terrasjes aan de haven waar ik de vissers in hun bootjes bewonder. Een must do is de vallei achter de stad waar vele wandelrouten zijn uitgestippeld. Zo kun je door de vallei wandelen, langs de grotten en je hebt zelfs een speciale route langs oeroude kerkjes.

2. Door de bergen van Vroukounda

We blijven even actief bezig en gaan naar het verlaten dorpje Avlona in het noorden. Hier kun je een stevige dagwandeling maken door de bergen van Vroukanda, waar je bijna niemand zult zien. Je gaat terug in de tijd en vind er resten van de vestigingsmuren en uitgehouwen grafkamers in de rotsen. Mag ik je nog een tip geven? Trek goede bergschoenen aan!

3. Olympos op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Om hoog in de bergen te blijven, het pittoreske stadje Olympos is een must see. De ligging op de berg heeft gezorgd voor totale afzondering van het moderne leven. De bewoners spreken er nog in Byzantijns en Dorisch dialect en lopen in traditionele klederdracht. Het stadje is gesticht om de bewoners te beschermen van piraten. Je kunt het dan ook alleen bereiken via één weg dwars door de bergen, maar geloof me, het uitzicht zal je zeker bijblijven.

4. De mooiste stranden

Alle stranden zijn op zichzelf al bezienswaardigheden op Karpathos. Bij ieder tripje dat ik maak, probeer ik dan ook wel een strand aan te doen om even met mijn voeten in het helderblauwe water te staan. Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan Apella Beach, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van de Middellandse zee. Maar wil je echt alleen op de wereld zijn? Ga dan helemaal naar het zuiden waar je afgelegen op de zandstranden Afiartis en Diakofti kan genieten van de stilte. Voor mijn actieve vrienden raad ik de plekken Elaaris Bay en Makrygialos Bay aan, waar je door de harde wind er goed kunt surfen.

5. Griekse architectuur van Arkassa

Het gemoedelijke dorpje Arkassa heeft zijn naam te danken aan de antieke stad Arkesia, dat hier vroeger gevestigd was. De rijke geschiedenis proef je dan ook meteen aan de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e en 6e eeuw. Om de overblijfselen te bewonderen ga je naar de rotsheuvel Palaiokastro. Geheel omringd door azuurblauw water heb ik daar mijn ogen uitgekeken.

6. Witte huisjes van Menetes

Tijdens een ritje vol met bochten, spotte ik vanaf een afstand de witte huisjes al en ze zullen jou ook niet ontgaan. In het zuidwesten ligt het middeleeuwse Menetes, na Pigadia het grootste dorpje van Karpathos. Wandelen door de straatjes is al een beleving op zich. De architectuur is een mix van traditionele woningen en neoklassieke gebouwen. Breng ook zeker een bezoekje aan het Maria icoon van de Kimissi tis Theotokou Kerk. Het schijnt dat deze wonderen verricht!

7. Bergdorpje Othos

Het Volkenkundig museum van Karpathos is gevestigd in het bergdorpje Othos, twee kilometer ten noordwesten van Pigadia. Je bent er bijna letterlijk “met je hoofd in de wolken” door de ligging op een hoogte van 510 meter. Schitterend om foto’s te maken als er geen wolkje aan de lucht is.

8. Vissersdorpje Finiki

Van hoog in de bergen naar diep in de zee, in het vissersdorpje Finiki kun je in de haven terecht voor een heerlijk maal met de beste vis. Loop ook zeker naar het zandstrand en langs diverse winkeltjes, leuke barretjes en fijne restaurants. En dat terwijl er gedurende het jaar maar 80 mensen in dit dorpje wonen.

9. Zonsondergang van Mesochori

Naast de typische bezienswaardigheden op Karpathos als Karpathiotische huisjes met schitterende mozaïeken vloeren, kom ik graag in Mesochori om aan het einde van de dag te genieten van een adembenemende zonsondergang. Het dorpje ligt namelijk iets hoger, waardoor je een prachtig uitzicht op zee hebt. Ook kan ik het ieder aanraden om ergens in het dorp een glaasje wijn te nuttigen. Mesochori wordt omringd door olijfboomgaarden en wijndruivengaarden en de wijn staat dan ook bekend om zijn goede kwaliteit.

10. Geniet van de lokale keuken

Tot slot wil ik je de lokale keuken van Karpathos niet onthouden. Genietend van een glaasje wijn, vraag ik in de eetgelegenheden vaak naar “Makarounes”, een smaakvolle pasta met gefrituurde uien en mizithra kaas. Ook de lokale vis van Karpathos moet je geprobeerd hebben, “Skaros” is te verkrijgen over heel het eiland.

Ik hoop dat ik je net zo enthousiast heb kunnen maken over de bezienswaardigheden op Karpathos als Giorgos dat bij mij heeft gedaan. Bekijk ook zeker mijn ontdekkingen op dit geweldig groene, boeiende Griekse eiland.

Heb jij nog tips voor ervaringen in Karpathos die je met mij wilt delen?

Gerelateerde verhalen

1 Reactie

  • Reageer
    Van Engel Cl
    18 juni 2019

    Prachtig heb al jaren mijn hart verkocht aan Griekenland

  • Laat een reactie achter