Eliza's blog

De Portugese klassieker: het recept voor Pastel de nata

De geur van kaneel, de smaak van warme custard en het kraken van knapperig deeg; niets doet me zo denken aan mijn vakanties in Portugal als Pastel de nata. Dit gebakje – ook wel Pastéis de nata genoemd – is een bekend toetje dat in Portugal veel wordt gegeten. Pastel de nata betekent ‘cake met crème’ en dat is precies wat het is: een knapperig deegschaaltje gevuld met een dikke en fluweelzachte custard. De taartjes ontstonden in het gebied rondom Lissabon in de 17e eeuw. Ze werden bedacht door de katholieke monniken in het klooster, die grote hoeveelheden eiwit gebruikten om hun wasgoed stijf en dus kreukvrij te maken. Er was daardoor altijd een overschot aan eigeel. De vele eidooiers vormden de inspiratie en basis van de heerlijke Pastéis de nata.

Toen ik vorige keer in Lissabon was, had ik het geluk om het taartje te leren maken. Nu wil ik het recept met jou delen. Veel bakplezier!

Ingrediënten

voor 20 taartjes

2 pakjes bladerdeeg – kant en klaar (ontdooid) of huisgemaakt (zie instructies hieronder)
5 dl volle melk
Geraspte citroenschil van 1 biologische citroen
7 eidooiers
1 vanillestokje
3 eetlepels maïzena
1 kaneelstokje
500 gram witte suiker
2 dl water
Een snufje zout
Kaneelpoeder voor decoratie

Huisgemaakt bladerdeeg:
Met huisgemaakt bladerdeeg krijg je de lekkerste taartjes met een knapperige bodem. En het is niet eens zo moeilijk om zelf te maken!

Deeg maken:
250 gram bloem
40 gram boter
1 theelepel citroensap
1,5 dl water
Een snufje zout

Deeg vouwen:
200 gram koude boter van goede kwaliteit

Instructies huisgemaakt bladerdeeg

Als je de bladerdeeg koopt, kun je dit gedeelte overslaan en met de instructies onder de foto’s beginnen.

Mix de ingrediënten kort in een keukenmachine. Stop met mixen wanneer het deeg gelijkmatig van consistentie is. Vorm het deeg tot een bal en zet het in een schaaltje. Laat het in de koelkast 15-30 minuten afkoelen. Rol het deeg uit in een vierkant, waarbij je zorgt dat het midden dikker blijft.

Bestrooi het keukenblad met bloem en plaats de boter er bovenop. Strooi bloem over de boter heen en sla de boter met een deegroller tot het plat wordt. Gebruik genoeg bloem zodat de boter niet op de deegroller plakt. Vouw vervolgens de boter dubbel, strooi er weer bloem over en sla de boter opnieuw plat. Herhaal dit proces twee keer.

Uiteindelijk moet de boter dezelfde structuur en dikte als het deeg krijgen, zodat het deeg en de boter samengevouwd kunnen worden zonder dat het deeg barst.

Plaats de boter op het dikke deel van het deeg. Vouw de hoeken van het deeg over de boter en rol het deeg plat met de deegroller. Het deeg moet rechthoekig zijn (3 keer zo lang als breed). Vouw het deeg vervolgens twee keer zodat zich een kleinere rechthoek vormt. Herhaal dit proces drie keer.

Gebruik genoeg bloem zodat het deeg niet aan de deegroller plakt. Wanneer de boter begint te smelten, plaats dan het deeg voor 15 minuten in de koelkast voor je verder gaat.

Ga door met de onderstaande beschrijving.

 

Instructies Pastel de nata

Zet de oven aan op 225 graden. Meng een deel van de melk met maïzena om een bindmiddel te creëren. Verwarm de rest van de melk in een pan op laag vuur. Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje en doe zowel het lege stokje als de zaadjes in de melk. Voeg ook het kaneelstokje en het snufje zout toe. Als de melk bijna kookt, voeg je de maïzenapap toe en roer het goed door elkaar.

In een andere pan breng je suiker en het water aan de kook. Roer tot het begint te koken en laat het nog 3 minuten sudderen. Meng de siroop met de melk. Giet alles door een zeef en laat het afkoelen. Wanneer de crème tot kamertemperatuur is afgekoeld, voeg je het eigeel en de geraspte citroenschil toe en roer je alles goed door elkaar.

Giet de crème in een bak of kom waarmee je gemakkelijk kunt schenken.

Wrijf de muffinbakplaat of kleine aluminium muffinvormen in met boter en pak het bladerdeeg uit. Het bladerdeeg wordt samengerold tot een rol. Snijd de rol in 20 stukjes met een dikte van ca. 1,5 cm en plaats ze in de muffinvormpjes. Druk met je duimen het deeg naar buiten tot de randen en de bodem van de vorm volledig zijn bekleed. Het deeg moet aan de onderkant dun zijn en aan de zijkanten iets dikker. Giet de crème erin tot de vormpjes tot tweederde met crème zijn gevuld.

Zet de taartjes in de oven. Draai de temperatuur terug tot 200 graden. Bak de taartjes voor 25 minuten. Wanneer de custard van de taartjes bruin gevlekt is en het deeg goudbruin, zijn de taartjes klaar. Haal ze uit de oven en geniet van de geur! Laat ze een beetje afkoelen voordat ze worden geserveerd met een beetje kaneel. Lekker!

Eet smakelijk!

De taartjes zijn het lekkerst (en het knapperigst!) wanneer je ze nog dezelfde dag opeet. Heb je er geen zin in om deze lekkere taartjes zelf te bakken? Ga dan naar Portugal en proef daar de echte versie! Wat is jouw lievelingstoetje van de Middellandse Zee?

Gerelateerde verhalen

2 Reacties

  • Reageer
    Alma
    16 november 2018

    Op welk moment gaat het naizeba papje erbij?

    • Reageer
      Eliza
      16 november 2018

      Hi Alma, bedankt voor jouw reactie! Je voert de maïzenapap toe wanneer de melk bijna kookt. Ik heb het nu ook toegepast in het bericht. Liefs, Eliza

    Laat een reactie achter