Eliza's blog

Op boerderijvakantie: ervaar het Italiaanse landleven bij deze agriturismi

Ik ben gek op het Italiaanse platteland! Omringd door het schilderachtige groene landschap, luisterend naar de stilte, met een goed glas rode wijn in de hand voel ik me soms net een welgestelde Romeinse dame. De meest authentieke ervaring van het Italiaanse landleven doe je op tijdens een boerderijvakantie bij een agriturismo. Een agriturismo is een typisch Italiaans vakantieadresje op het platteland. De gastheer of gastvrouw runt een boerenbedrijf en heeft een aantal kamers of appartementen beschikbaar gesteld voor gasten. In vrijwel elke regio in Italië vind je agriturismi, zoals in Puglia en Toscane of op de eilanden Sardinië en Sicilië. Ik heb voor jou vijf van mijn favoriete adresjes verzameld!

 

Fattoria Casabianca, Toscane

Op het Toscaanse platteland vind je Fattoria Casabianca. Deze agriturismo bestaat uit vijf grote boerderijhuizen uit de 13e eeuw, op een landgoed van 750 hectare in Toscane. Elk huis is volledig opgeknapt en opgedeeld in een aantal appartementen en hotelkamers, die elk op hun unieke, Toscaanse wijze zijn ingericht. Op de boerderij wordt voornamelijk wijn verbouwd. Je kunt hier dan ook heerlijk wandelen door de wijngaarden en genieten van een glaasje Chianti.

 

Tenuta Madonnia, Sicilië

Tussen de olijfbomen, de wijnranken en de fruitbomen vind je de klassieke wijnboerderij van de Nederlandse Tom en Carla. Hun wijnlandgoed Tenuta Madonnia ligt op 500 meter hoogte op de noordelijke helling van de Etna.  Twee keer in de week kan je aanschuiven voor een Siciliaanse maaltijd. Met allergieën kan rekening gehouden worden. De heerlijke siciliaanse gerechten van Angela, de huis-kok uit Castiglione zijn overheerlijk en de pasta met funghi (paddestoelen) of pistache van de Etna om je vingers bij af te likken. Ook is er de mogelijkheid om tijdens je boerderijvakantie mee te doen aan een kookworkshop.

Tenuta Edoné, Sicilië

Eigenaresse Anna van Tenuta Edoné werd op slag verliefd op een vervallen boerderij uit de 17e eeuw. Ze toverde deze boerderij om tot een bijzonder vakantieadresje. Op de boerderij worden olijfolie, jam en groenten geproduceerd waarmee in het restaurant de lekkerste gerechten worden klaargemaakt voor de lunch en het diner. Dit adresje is dus echt een feestje voor je zintuigen! Je kunt hier ook fietsen huren om tijdens je boerderijvakantie de omgeving te verkennen.

Sant’ Egle, Toscane

Erika en Alessandro hadden de droom een ecovriendelijk gastenverblijf op te zetten. En dat is ze gelukt: ze zijn nu de trotse eigenaren van Sant’ Egle in Toscane!  Zelfs het zwembad is gebouwd van natuurlijke materialen, zonder cement, in de vorm van een natuurlijk meer. Iedere ochtend wordt er een organisch ontbijt geserveerd, bestaande uit onder meer producten die daar verbouwd worden zoals huisgemaakte cakes en jams  Erika en Allesandro hebben zelfs hun eigen natuurlijke productenlijn die ze in hun winkeltje verkopen.

 

 

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter