Eliza's blog

Het nieuwe gezicht van Zakynthos-stad

Ik staar al een tijdje voor me uit. Het verhaal van mijn goede vriend Argus heeft indruk op me gemaakt. Hij vertelde over de aardbeving die jaren geleden een groot deel Zakynthos-stad verwoestte, hoe zijn ouders het ouderlijk huis moesten opbouwen maar ook hoeveel hij van de ‘nieuwe’ stad houdt.

Trots liet hij zien hoe hard de Grieken hebben gewerkt aan de hoofdstad. We wandelen door de brede straten en langs kerken met indrukwekkende klokkentorens. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Alsof er niets is gebeurd. Voorzichtig vraag ik Argus er naar. ‘De kerken en grote gebouwen zijn weer in oude staat hersteld naar oude bouwplannen. De stad heeft daardoor haar authentieke sfeer behouden’.

De mooiste plekjes van Zakynthos-stad

Argus heeft de mooiste plekjes voor het laatst bewaard. Bij het Venetiaanse kastro op de heuvel strani heb ik mooi uitzicht over de hele stad en de haven, in de verte zie ik zelfs Argassi liggen. Hij neemt me mee naar pittoreske pleintjes zoals Agios Markos met vele musea en kerken. Even later lopen we over het Solomosplein. Mijn oog valt meteen op het Byzantijns Museum, een opvallend gebouw met dertien bogen. Argus vertelt me dat in het museum een indrukwekkende collectie te vinden is van kunstwerken uit de 19de eeuw. En dat in de Openbare Bibliotheek, aan de andere kant van het plein, meer dan 50.000 boeken te vinden zijn.

We besluiten op een van de terrasjes neer te strijken voor een bakje lekkere Griekse koffie. Ik kijk Argus aan, en hij geeft me een knipoog. Ik denk dat we allebei dezelfde gedachte hebben. Wat ben ik blij dat met de heropbouw van Zakynthos-stad haar oude gezicht niet helemaal verloren is gegaan. De mengelmoes van nieuwe gebouwen in klassieke stijl en oude gebouwen geven de stad een extra speciaal tintje. Ik begin ook steeds meer van Zakynthos te houden..

Gerelateerde verhalen

1 Reactie

  • Reageer
    Denise - Follow my footprints
    16 mei 2016

    Tip: je kunt de stad ook heel mooi vanaf het ‘Balkon van Zante’ bekijken. Vanuit het plaatsje Bochali. Er zijn wat terrasjes en ijstentjes en je hebt zicht over heel Zakynthos-stad.

  • Laat een reactie achter