Eliza's blog

Mmm… Ouzo proeven in het ouzomuseum op Lesbos

Een bezoekje aan Griekenland is voor mij niet compleet zonder een glaasje ouzo. Wanneer ik deze Griekse drank proef, weet ik het weer echt zeker: ik ben in Griekenland, één van mijn favoriete landen op aarde! Op het eiland Lesbos besloot ik op onderzoek uit te gaan: waar vind ik eigenlijk de allerlekkerste ouzo? Een bezoek aan het ouzomuseum in Plomari is wat volgde…

Overal ouzo

Door een jonge Griek word ik het gebouw binnengelaten. “Kalimera!” roept hij. Een lach verschijnt op mijn gezicht en ik begroet hem ook. “Wat een leuk plekje!” Hij is de trotse eigenaar van het museum. Hij wijst me de weg en wenst me een smakelijk verblijf. Dat moet lukken. Het volgende moment loop ik een fabriekshal binnen. Ik zie interessant machines en voorwerpen. Het doet me denken aan brouwerijen die ik eerder bezocht, maar toch is het anders. Authentieker. Alsof ik terug de tijd in ga. Sommige van de machines hebben een retro, donkerbruine look. De talloze potten en flessen maken dat historische gevoel af. En het feit dat het hier ruikt naar ouzo maakt misschien wel het grootste verschil met de brouwerijen!

Hier geen massaproductie

Tijdens de rondleiding word ik bijgepraat door een vriendelijke man. Een echte Griek, zo zegt hij zelf. Hij vertelt me alles over het ontstaan van de drank. “Je kent ouzo? Vanuit Nederland? Dan ben je eindelijk op de goede plek!” lacht hij. Alex is stellig: “Dat is massaproductie. Die ouzo lijkt niet op onze ouzo. Op echte ouzo. Van die flessen in Nederland krijg ik altijd zo’n hoofdpijn!” Nu lach ik. Daar moet ik hem gelijk in geven. “Hier, proef dit maar.” Ik neem een slokje van een pas geproduceerde ouzo. Alex heeft wederom gelijk: dit smaakt anders dan ik gewend ben, beter.

Ik volg hem naar een volgende ruimte. Daar zie ik talloze flessen staan. Allemaal verschillende soorten ouzo, vanuit het familiebedrijf Barbayanni. Ik besluit een paar flesjes mee te nemen als souvenir voor vrienden thuis. Mijn zoektocht is geslaagd! Wat is Lesbos toch een heerlijk eiland.

Wil je zelf ook die museum bezoeken. Informatie en tickets vind je op deze website.

 

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter