Eliza's blog

Mijn leukste oud en nieuw herinneringen

De feestdagen zijn de ideale periode om de cultuur van een ander land op te snuiven en te proeven van de lokale tradities en gebruiken. De speciale lekkernijen, gezellige etentjes en spectaculaire vuurwerkshows zorgen ervoor dat ik nog vaak terugdenk aan de keren dat ik oud en nieuw in het buitenland vierde. In deze blogpost deel ik mijn meest bijzondere herinneringen!

Spanje
Toen ik met oud en nieuw in Spanje was, kreeg ik van mijn goede vriend Juan 12 druiven in mijn handen gedrukt toen het bijna twaalf uur was. Hij legde me uit dat het nieuwe jaar in Spanje wordt ingeluid met 12 druiven, één voor elke klokslag. Als het je lukt om de twaalf druiven op te eten voordat de klok 12 uur slaat, zal je in het nieuwe jaar veel geluk en voorspoed hebben. Deze traditie stamt al uit 1909, toen de druiventelers in Alicante een overschot aan druiven hadden. Gelukkig lukte het me om de druiven op tijd op te eten. Hierna proostten we met cava en kon het feesten beginnen!

Portugal
Een paar jaar geleden was ik op Madeira tijdens de feestdagen. De hoofdstad Funchal was prachtig versierd met lichtjes en kerstbomen. Wat een gezellig gezicht! Tijdens oud en nieuw ontdekte ik dat er in Portugal een soortgelijke traditie als in Spanje bestaat, namelijk het eten van 12 rozijnen maar dan één voor elke maand. De spectaculaire vuurwerkshow om 12 uur heeft misschien nog wel de meeste indruk op mij gemaakt.

Griekenland
Tijdens mijn verblijf in Griekenland met oud en nieuw kwam ik erachter dat er een soort Sinterklaas wordt gevierd rond de jaarwisseling. Ayios Vasilis is de Griekse versie van onze goedheiligman en brengt met oud en nieuw cadeautjes voor de kinderen die lief zijn geweest. De vrouwen maken voor deze avond een speciale taart genaamd vasilopetta, waarin een geluksmunt wordt verstopt. Diegene die de munt vindt, moet deze het hele jaar door zijn portemonnee bewaren. Dit brengt niet alleen geluk, maar zorgt er ook voor dat diegene altijd geld in zijn portemonnee heeft. Samen met mijn Griekse vrienden heb ik die avond mijn buikje rond gegeten met vasilopetta en daarna hebben we bij de kerstboom in Athene teruggeteld tot het twaalf uur was. Hierna werd iedereen met veel vreugde “Kalí chroniá” (gelukkig Nieuwjaar) gewenst.

Italië
Mijn goede vriendin Lucia vertelde me over de Italiaanse nieuwjaarstraditie genaamd lo sciuscio. Hierbij trokken mensen zingend van huis naar huis. De liedjes die gezongen werden zorgden volgens traditie voor geluk in het nieuwe jaar. Als je de deur niet opendeed voor de zingende mensen, had je een jaar ongeluk. Hoewel deze traditie tegenwoordig zo goed als uitgestorven is, kom je soms in de kleine dorpjes nog wel eens groepjes zingende mensen tegen. Nu wordt oud en nieuw vooral feestend doorgebracht. Veglione di Capodanno, het oudjaarsfeest, gaat meestal tot in de kleine uurtjes door. Zoals de meeste Italianen zorgden Lucia en ik ervoor dat we wakker bleven om de eerste zonsopkomst van het nieuwe jaar mee te maken. Wat een bijzonder moment!

Waar vier jij dit jaar oud en nieuw?

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter