Eliza's blog

Mijn favoriete Spaanse tapas (+recept!)

Als ik in Spanje ben, breng ik mijn avond het liefste door met een groep vrienden. Net als de meeste mensen ben ik dol op de Spaanse keuken. Met paella, tinto de verano, crema catalana; maar vooral met tapas kun je mij eigenlijk altijd blij maken. Of het nu ’s middags op een terrasje is in een klein dorp, of ’s avonds in een barretje in Barcelona; tapas kunnen wat mij betreft altijd. Het leukste aan “ir de tapas”, oftewel tapas eten, vind ik dat je de hele avond allerlei gerechtjes kunt proeven. Het staat ook zo gezellig, een hele tafel vol met schaaltjes en bordjes. Ik krijg gelijk weer trek als ik er aan denk! Eerder schreef ik al over mijn favoriete Griekse mezedes, dat eigenlijk de Griekse variant van tapas is. Daarom vond ik het nu tijd om mijn favoriete Spaanse tapas en de recepten met je te delen!

Patatas bravas

De welbekende patatas bravas moet je een keer gegeten hebben in Spanje. Het lekkerste smaken ze op een terrasje aan zee ergens in het zuiden van Spanje, maar gelukkig zijn ze ook makkelijk zelf thuis te maken.

Ingrediënten
– Een halve kilo aardappelen
– Virgin olijfolie
– Twee theelepels zoete paprikapoeder
– Een theelepel cayennepeper
– Een eetlepel bloem
– Een halve ui
– 500 ml kippenbouillon
– Peterselie

Recept
Was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze daarna een paar minuten in een pan met water. Spoel de aardappelen onder de kraan af en droog ze in een doek. Bak ze vervolgens in hete olie totdat ze goudgeel van kleur worden.

De saus maak je door de ui klein te snijden en daarna in een pan te fruiten met 4 eetlepels olijfolie. Voeg hierna de paprikapoeder, cayennepeper, bloem en kippenbouillon toe. Laat het een paar minuten koken en roer ondertussen goed zodat het niet aanbrandt. Hierna kun je nog een beetje mayonaise toevoegen voor een iets mildere saus. Serveer de patatas bravas met wat saus en peterselie.

Berenjenas con miel de caña

Deze zoete lekkernijen doen me altijd een beetje denken aan pannenkoeken. De eerste keer dat ik ze at, had ik geen idee dat het eigenlijk gewoon aubergine is!

Ingrediënten
– 1 grote aubergine
– Rietsuikerstroop (miel de caña) of gewone stroop als je dit niet in huis hebt
– Bloem
– Olijfolie
– Zout

Recept
Snijd de aubergine in schijfjes en strooi hierna zout op de schijfjes zodat het water uit de aubergine trekt. Laat de schijfjes zo 30 minuten staan. Veeg hierna het zout van de schijfjes en haal ze door flink wat bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Hierna frituur je ze in een pan met olijfolie. Schenk er daarna wat stroop overheen en genieten maar!

Gazpacho

Vooral in de zomer kan ik altijd genieten van gazpacho, oftewel koude soep. In Spanje vind je Gazpacho in elke supermarkt (vaak zelfs in een pak), maar het lekkerste is natuurlijk om gazpacho zelf te maken.

Ingrediënten
– 600 gram rijpe tomaten, ontveld
– 1 1/2 komkommer, geschild
– 1 ui
– 1 rode paprika
– 3 teentjes knoflook
– 6 sneetjes brood verkruimeld
– 8 deciliter water
– 1/2 deciliter rode wijnazijn
– 1 eetlepel zout
– 1/2 deciliter olijfolie extra vergine
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1/2 komkommer, geschild
– 4 sneetjes brood in blokjes
– olijfolie

Voorbereiding/Bereiding
Snijd de korstjes van het brood en snijd daarna het brood in blokjes. Snijd de knoflook fijn en verhit de helft ervan samen met het brood in de pan. Bak het brood goudbruin.
Ontvel hierna de tomaten. Snijd de ui, paprika en komkommer in kleine blokjes en doe het samen met de broodkruimels, tomaten, andere helft van de knoflook, tomatenpuree en wijnazijn in de blender. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Hierna moet je de soep ongeveer twee uur afgedekt in de koelkast laten staan om af te koelen. Serveer de soep met de knoflookcroutons en smullen maar!

Gambas al ajillo

Gambas zijn wat mij betreft altijd goed. In Spanje kom ik bij een tapasrestaurant vaak veel verschillende gerechten op het menu tegen met gambas, maar gambas al ajillo (knoflook) blijft mijn favoriet. Simpel en super lekker!

Ingrediënten
– 400 gram garnalen
– 5-6 teentjes knoflook
– Een paar grote pepers
– Virgin olijfolie
– Zout
– Peterselie (optioneel)

Recept
Maak de garnalen eerst schoon; pel ze maar laat de staart zitten. Snijd de knoflook en peper in kleine stukjes. Bak daarna de knoflook, peper en garnalen in een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan. Bak net zolang tot de garnalen roze-bruin zijn. Voeg als laatste het zout en de peterselie toe en dan zijn de gamba’s klaar om geserveerd te worden.

Wat zijn jouw favoriete Spaanse tapas?

Gerelateerde verhalen

1 Reactie

  • Reageer
    Gezond recept blogger
    8 augustus 2019

    Ziet er gezond uit en lekker uit, ga het proberen te maken tijdens vakantie met mijn familie.

  • Laat een reactie achter