Eliza's blog

Kurkexcursies: ontdek de wereld van de kurk in de Algarve

Ik snap best dat zelfs Portugezen vaak voor de Algarve kiezen als vakantiebestemming. In deze streek is namelijk genoeg te zien en te doen. Zo heeft de Algarve een ongelofelijk stuk strand, de meest vriendelijke bevolking en natuurlijk prachtige kurkbossen! Nu denk je kurk? Dat is toch niet zo interessant? Maar kurk is juist synoniem met Portugal. Meer dan de helft van alle kurk die ter wereld wordt gebruikt, komt uit Portugal. Daarnaast is het ook nog eens een heel milieuvriendelijk en duurzaam product; want dezelfde kurkeik kan elke negen jaar opnieuw worden geoogst zonder hem te beschadigen. Genoeg redenen dus om die kurkeiken eens van dichterbij te bekijken…

De leukste kurkexcursies

  1. Bezoek het kurkmuseum Museu do Traje

In Museu do Traje vind je een klein museum waarvan een deel is gewijd aan de lokale kurkindustrie. Zo kun je er historische objecten en attributen bekijken die een goed inzicht geven in hoe de oogst en productie van kurk in zijn werk gaat en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ook leerzaam: Het andere deel van het museum gaat over kleding en gewoontes van de Portugese bevolking.

Bezoek de website van het museum voor meer informatie en kaartjes.

  1. Wandel langs de kurkeiken

Soalheira, officieel ‘Passeio da Poente’ is een prachtige wandelroute. Je loopt langs prachtige oude kurkeiken, over paden die al eeuwenlang de verbinding vormen tussen de kleine boerengemeenschappen en door het gebergte Serra do Caldeirão waar je je hoog op het dak van de wereld waant. Spectaculaire vergezichten verzekerd!

Kijk voor meer informatie over de tour op deze website.

  1. Maak een fietstocht door het kurkbos

Is wandelen niets voor jou? Je kunt de kurkbossen ook op de fiets verkennen. Zo worden er in de buurt van Évora afwisselende fietstours door de kurkbossen georganiseerd.

Meer informatie over de fietstocht vind je op deze website.

Ooit mijn eigen excursie?

Zoals je misschien wel weet ben ik bezig met het herstellen van een door bosbranden verwoest natuurgebied in de Douro vallei. Dit doen we door Eliza’s bos aan te leggen. De eerste boom die ik daar plantte was zelfs een kurkboom! Nu is het boompje nog heel klein, maar over 25 jaar kan hier ook kurk van worden geoogst. En dan kan ik misschien een eigen kurktour beginnen. Klikt leuk, vind je niet? Jij kunt ook meedoen! Door nog meer bomen te planten zorgen we samen dat het gebied weer gaat groeien en bloeien. Lees hier meer over Eliza’s bos.

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter