Eliza's blog

Bouw mee aan Eliza’s bos en herstel samen met mij een natuurgebied in Portugal

Ik maakte onderstaande foto afgelopen zomer in het noordoosten van Portugal. Een bijzondere foto, vind je niet? Het is moeilijk te geloven dat deze plek een van de meest bijzondere natuurparken van Portugal was. Op 26 en 27 augustus 2017 woedde er een hevige bosbrand die het eens zo groene gebied veranderde in een bomenkerkhof. In dat kerkhof zag ik iets bijzonders: een enkele boom die het had overleefd. Middenin een straal van 5 kilometer aan verkoold landschap was er een stukje groen. Waar er leven is, is hoop, dacht ik. Ik besloot dat er iets gedaan moest worden. Het gebied moet weer groen worden, er moeten weer dieren kunnen leven en het bos moet veilig worden gesteld voor de toekomst. En dat wil ik doen samen met jou, door het aanleggen van Eliza’s bos!

Ik kocht zelf 1000 bomen. Maar 1000 bomen maken nog geen bos. Mijn droom is om een bos van 20 hectare te planten, waardoor we het ecosysteem weer sterk genoeg maken voor de toekomst. Wil je ook een bijdrage leveren? Doe dan mee, plant een boom en maak samen met mij Eliza’s bos mogelijk. Samen zorgen we dat dit bijzondere natuurgebied in Portugal weer bloeit en groeit!

De bosbranden in Portugal en het Douro National park

Wanneer je het nieuws afgelopen zomer een beetje hebt gevolgd, heb je ongetwijfeld meegekregen dat een groot deel van Portugal werd geteisterd door grote bosbranden. Het deed me veel verdriet om van mijn Portugese vrienden te horen dat er mensenlevens verloren zijn gegaan en ruim 120.000 hectare natuur van het land werd verwoest. Op 26 en 27 augustus woedde één van de meest hevige branden door het Douro Natural Park, een natuurgebied in het noordoosten van Portugal. Meer dan 150 brandweerlieden vochten hard om het vuur te bestrijden. In de middag van 27 augustus was het vuur onder controle, maar tegen die tijd had het al veel schade aangericht.

De ontmoeting met Mossy Earth

Het Douro National Park was een plek waar ik vaak kwam om te wandelen of te fietsen tussen de vele mooie bloemen, planten en wilde paarden. Na de bosbranden benaderde ik Duarte de Zoeten, Co-founder van de organisatie Mossy Earth. Ik bewonder zijn werk al een tijd; samen met zijn team herstelt Duarte verwoeste natuurgebieden in heel Europa, waarbij ze samenwerken met lokale experts. Met teams van ecologen en gebiedsplanners, hebben zij jarenlange ervaring en kennis opgedaan om de natuur weer nieuw leven in te kunnen blazen en duurzaam op te bouwen voor de toekomst.

 

Het doel: Eliza’s bos planten!

Het doel is om binnen een jaar een bos van 20 hectare aan te planten. Niet alleen willen we het bos in ere herstellen, we willen het vervolgens ook behouden. Het bos moet zo goed mogelijk bestand zijn tegen een volgende bosbrand. Dit doen we door een sterk ecosysteem te realiseren tijdens het aanplanten van dit bos.

We zullen bomen planten van zaadjes die in dat gebied zijn vergaard zodat de overlevingskans van deez bomen wordt vergroot. De eerste dieren die zullen terugkeren zijn de gieren die in de nabijgelegen kliffen nestelen. Vervolgens moet het gras weer gaan groeien zodat het gebied weer aantrekkelijk wordt voor insecten en kleine zoogdieren. Deze zullen weer op hun beurt grotere zoogdieren aantrekken, zoals de rode lynx maar ook roofvogels zoals de gouden arend. Binnen enkele jaren willen we de wilde paarden weer naar het natuurgebied terugbrengen om ze in Eliza’s bos te laten grazen.

Hoe gaan we dat bereiken?   

Om dit te bereiken moet er heel veel werk worden verricht. Dit gebeurt in vijf fases:

 1. Gebied goed in kaart brengen.
 2. De grond moet worden beschermd tegen erosie.
 3. De eerste bomen worden geplant.
 4. Er wordt een put geboord en een irrigatiesysteem aangelegd.
 5. Tot slot wordt de rest van het gebied beplant.

Eén van de meest verwoestende krachten van een bosbrand is de aantasting van de grond. Het gebied is namelijk erg gevoelig geworden voor erosie. Daarom moest er snel worden gehandeld. Verschillende grassoorten zijn al geplant om de grond weer stevig te krijgen en het gebied te beschermen tegen bijvoorbeeld zware regenval. Om de erosie volledig tegen te gaan moeten er ook snel bomen worden geplant die met hun wortels de aarde ook zullen vasthouden. Om die reden heb ik alvast de eerste 1000 bomen aangeschaft die binnenkort zullen worden geplant.

Bouw jij ook mee aan Eliza’s bos?

1000 bomen is een mooi begin, maar het is zeker nog geen volledig bos! Om een nog groter deel van de natuur te herstellen, en het ecosysteem echt een boost te geven, zijn er meer bomen nodig. Het lijkt me echt geweldig als we samen dit bos groter kunnen maken. Jij kunt nu je steentje bijdragen door zelf ook een boom te planten in het Eliza bos. Het werkt als volgt: voor 10 euro koop je een klein boompje die voor jou geplant zal worden! Je ontvangt een bericht wanneer de boom geplant is. Zo help jij mee aan het realiseren van Eliza’s bos en belangrijker nog; het herstellen van de natuur! Doe je mee?

Wat krijg je ervoor terug?

Het belangrijkste is dat je met jouw bijdrage de natuur weer hersteld. Jouw boom krijgt een plek in het Eliza bos in Portugal. Omdat ik het geweldig vind dat je samen met mij dit bos mogelijk maakt stel ik hier graag meer tegenover:

 • Je ontvangt van mij de GPS-coördinaten van jouw eigen boom wanneer deze is geplant, zodat je deze op de site van Mossy Earth (of in het echt!) kunt opzoeken.
 • Je ontvangt een unieke foto van jouw eigen boom wanneer deze is geplant.
 • Updates en foto’s van jouw boom en Eliza’s bos zodat je alles op de voet kunt volgen.

Volg de voortgang van Eliza’s bos

De komende tijd zal ik je met regelmaat updaten over de ontwikkelingen van het Eliza bos. Bij elke grote gebeurtenis, zoals het planten van een nieuwe groep bomen of het terugbrengen van een nieuwe diersoort, neem ik je graag mee! Zo plaats ik de komende tijd steeds een nieuwe aflevering van een videoserie over de aanleg van Eliza’s bos. De eerste aflevering zie je alvast hier:


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ik zorg dat je op de hoogte blijft wanneer er iets in het bos gebeurt. Volg ook #elizasbos op social media voor de meest recente ontwikkelingen!

Gerelateerde verhalen

34 Reacties

 • Reageer
  Adelbert van Wees
  7 november 2017

  Geweldig idee, morgen ga ik geld overmaken groet Adelbert

  • Reageer
   Eliza
   8 november 2017

   Hoi Adelbert, Geweldig dat je mee gaat doen. Door jouw boom wordt ons bos weer een stukje groener. Dankjewel!
   Liefs, Eliza

  • Reageer
   Peter va Unen
   8 november 2017

   Eliza
   Ik heb een boom gedoneerd voor deze super goede aktie

   • Reageer
    Eliza
    9 november 2017

    Hi Peter, fijn om te hroen dat je het een mooi initiatief vindt. En helemaal geweldig dat je een eigen boom hebt gekocht. Bedankt!

    Liefs, Eliza

  • Reageer
   Corinne Kamermans
   15 juni 2019

   Zelf vorig jaar -uiteraard met Eliza- in het gebied geweest waar een paar weken later de heftige bosbranden waren…heel triest…zo’n prachtig gebied: ik draag graag m’n boompje bij!

 • Reageer
  Sjouke hoogsteen
  7 november 2017

  Wat een goed iniatief .portugal verdiend het zeker weer mooie bossen

  • Reageer
   Eliza
   8 november 2017

   Hoi Sjouke! Ik ben blij dat je het net zo’n mooi project vind als ik. Ik ben straks zo trots en gelukkig als we met Eliza’s bos het gebied weer kunnen herstellen. Ga jij ook een boompje planten?

   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Connie
  7 november 2017

  Wat zijn de kosten?

  • Reageer
   Eliza
   8 november 2017

   Hoi Connie,

   Goede vraag! Een boom kost €9.99.
   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Anouk van Dongen
  8 november 2017

  Mooi initiatief! Hopelijk wordt het gebied weer zo mooi als het was. Ik heb net geld overgemaakt voor 2 boompjes; een kleine eerste stap naar hopelijk een groot en mooi nieuw bos vol flora en fauna.

  • Reageer
   Eliza
   9 november 2017

   Hi Anouk, bedankt voor je boompjes! Geweldig dat je ook mee doet. Ik weet zeker dat het ons samen gaat lukken het gebied weer groen te maken.
   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Susan
  8 november 2017

  Ik werd zo geraakt door jouw verhaal en dat jij de eerste 1000 bomen hebt gekocht, dat ik gisteravond spontaan direct ook een boom heb gekocht! Een mooie gedachte dat ik, en wellicht mijn kinderen als ze later ‘groot’ zijn, onze boom ook in het echt kunnen bezoeken ? Prachtig initiatief Eliza, dankjewel

  • Reageer
   Eliza
   9 november 2017

   Hi Susan, bedankt voor je lieve berichtje! Ik ben erg blij dat het verhaal jou ook aanspreekt en geweldig dat je ook een boom hebt gekocht. De boom bezoeken als deze groot is, samen met de kinderen, is een heel mooi vooruitzicht. Bedankt Susan, dankzij jou is het bos weer een stukje mooier geworden.

   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Fam Rekers
  8 november 2017

  Een geweldig initiatief! Ik wil graag meedoen maar ik is het ook mogelijk om via ideal te betalen? Ik zag alleen de mogelijkheid om via paypal de betaling te voldoen.

  • Reageer
   Eliza
   9 november 2017

   Hee! Het is alleen mogelijk om de betaling via Paypal of Credit card te voldoen. Helaas is Ideal niet mogelijk, excuus daarvoor. Ik hoop dat het alsnog lukt een boompje te kopen. Mocht ik je ergens nog verder mee kunnen helpen, dan hoor ik het graag.
   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Tom A-Tjak
  9 november 2017

  Een goed initiatief Eliza! Het lijkt een druppel- 20 ha bos planten, als er 120 k ha verwoest is! En toch gewoon beginnen. Elke boom is er één. Succes.

  • Reageer
   Eliza
   9 november 2017

   Hi Tom, bedankt voor je lieve bericht! 20 hectare lijkt inderdaad maar druppel. Maar ik zie het net als jij; we moeten gewoon ergens beginnen! Elk klein stapje helpt ons opweg naar het herstellen van dit gebied. Wellicht inspireren we zo samen ook weer een andere grote groep mensen om ook een eigen bos aan te leggen in het gebied!

   Liefs, Eliza

 • Reageer
  Kirsten
  9 november 2017

  Wat een mooie gedachte: samen nieuwe, natuurlijke gebieden creëren! Ten slotte kunnen de Portugezen, de plaatselijke fauna en misschien ook onze kinderen er straks van genieten. Let it grow ;-)!

  • Reageer
   Eliza
   13 november 2017

   Hi Kirsten, dat vond ik nou ook; als we samenwerken kunnen we zoveel moois bereiken. En ik hoop inderdaad dat zoveel mogelijk dieren en mensen straks van het bos kunnen genieten. Bedankt! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Ed Stolte
  10 november 2017

  Ik heb zojuist twee bomen gekocht om dit mooie project te steunen en jouw oproep op mijn Facebook pagina geplaatst.
  Ik wens je in ieder geval veel succes met je actie.

  • Reageer
   Eliza
   13 november 2017

   Ha Ed! Wow, niet één maar zelfs twee bomen. En zo leuk dat je het ook met jouw netwerk hebt gedeeld. Heel erg bedankt voor jouw bijdrage! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Froukje
  12 november 2017

  Mijn boompje is ook besteld. Ook ik werd geraakt door je initiatief, vooral omdat ik samen met m’n vriend dit jaar in Portugal ben geweest (op het eiland Madeira, via Eliza natuurlijk 🙂 ) En wellicht een tip voor je blog: een soort count down van het aantal verkochte bomen weergeven. Wie weet is het een extra stimulans voor anderen. Liefs, Froukje

  • Reageer
   Eliza
   13 november 2017

   Hi Froukje, mooi om te horen dat jij en je vriend net als ik zo gek zijn op Portugal; samen gaan we zorgen dat dat de natuur in dit prachtige land behouden blijft! En bedankt voor je super goede tip; ik denk dat dat goed gaat werken. Ik ga er zeker iets mee doen. Eerdaags maken we de balans op van de eerste weken en dan zal ik binnenkort laten weten hoeveel bomen er al zijn verkocht! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Saskia Hesse
  19 november 2017

  Dit idee spreekt mij erg aan. jij bent goed begonnen en dit bos zal zeker groter worden. Mijn aandeel hierin. Ik steun je door een boom te kopen.

  • Reageer
   Eliza
   28 november 2017

   Hoi Saskia, Ik ben blij dat het project je aanspreekt en dat je zelfs een boompje hebt gekocht. Heel erg bedankt voor jouw steun! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Mirjam Blitz
  9 december 2017

  Ben benieuwd wanneer ik de coördinaten krijg van m’n boompje? Heel veel succes verder met dit mooie project. 😀

  • Reageer
   Eliza
   3 januari 2018

   Hi Mirjam! Dat zal deze maand nog zijn! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Marc en Petra Jacobs
  28 februari 2018

  We gaan 1e keer via Eliza met vakantie dit jaar. We zitten in een bosrijke omgeving. Bomen zijn heel belangrijk! Veel mensen onderschatten het belang van bomen. We ondersteunen dit mooie initiatief door allebei een boompje te kopen. Geld is overgemaakt. Succes met deze sympathieke actie!!

  • Reageer
   Eliza
   2 maart 2018

   Wat leuk om te horen Marc en Petra! Ik hoop dat jullie het naar jullie zin gaan hebben bij mijn adresje. En geweldig dat jullie een boom hebben gekocht in Eliza’s bos. Door jullie is het bos weer een stukje groener geworden. Bedankt! Liefs, Eliza

 • Reageer
  Lia
  8 maart 2018

  Hi Eliza,

  Erg benieuwd hoe het project verloopt. Helaas is dit de eerste keer dat ik van dit project hoor. Super! Goed bezig!

  Wij wonen zelf in Centraal Portugal, Figueiró dos Vinhos. Helaas zijn ook wij getroffen door de brand. Wij planten bomen op ons eigen stuk en omgeving.

  Neemt niet weg dat ik het een geweldig initiatief vind! Ook de steun van de mensen. Erg fijn. Zo krijgen we Portugal weer groen!

  Mocht je nog eens in de buurt zijn en willen genieten. Je bent welkom bij ons.

  Marijn en Lia

  • Reageer
   Eliza
   17 april 2018

   Hi Marijn en Lia,

   Bedankt voor jullie lieve bericht! Wat erg om te horen dat jullie ook getroffen zijn door de bosbranden. Ik hoop dat alles goed met jullie gaat. Dat jullie zelf ook bomen planten om Portugal weer groen te maken, vind ik zo sterk en bijzonder! En bedankt voor de uitnodiging, wanneer ik eens in de buurt ben zal ik zeker aan jullie denken. Liefs, Eliza.

 • Reageer
  Silva Tensen
  8 juni 2018

  Mooi initiatief, vond ik, toen ik hier begin mei over las. Ik heb dus meteen 4 bomen gekocht. Alleen heb ik daarna niets meer gehoord, dus of de bomen er nu werkelijk staan? Geen idee 🙁

  • Reageer
   Eliza
   13 juni 2018

   Hi Silva, bedankt voor je bericht! De bomen staan er zeker. Een collega neemt even contact met je op om dit te bevestigen. Liefs, Eliza

   • Reageer
    Silva Tensen
    10 juli 2018

    Hoi Eliza,
    Helaas, op 10 juli nog steeds niets gehoord van je collega!

  Laat een reactie achter