Eliza's blog

Een winterzonvakantie in Europa

Dat het in de zomer goed toeven is in Zuid-Europa, dat hoef ik je vast niet te vertellen. Maar wist je dat een vakantie in de winter ook veel voordelen met zich meebrengt? Buiten dat de temperatuur dan veel geschikter is voor activiteiten zoals wandelingen en fietstochten, is het ook heel fijn om te ontsnappen aan de donkere dagen in Nederland. Mijn favoriete bestemmingen voor de winter zijn Zuid-Spanje, Zuid-Portugal en Cyprus, omdat het zonnetje zich hier ook in de winter nog lekker vaak laat zien. Wil jij ontdekken hoe het is om de winter in het zonnige zuiden door te brengen? Ik geef je graag een paar tips!

Winterzonvakantie in Spanje

Een paar jaar geleden bracht ik kerst en oud en nieuw door bij de familie van mijn goede vriend Javier in Andalusië. Wat me nog het meeste is bijgebleven is ons bezoek aan het Alhambra in Granada. De sprookjesachtige sfeer die bij dit Moorse paleis hangt, werd nog nét even iets specialer door de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada op de achtergrond. Wat een indrukwekkend gezicht!

Het was de eerste keer dat ik kerst en oud en nieuw in Spanje vierde. Ik kwam er al snel achter dat niet eerste kerstdag maar Nochebuena (Kerstavond) de belangrijkste feestavond is. Ik heb toen heel die dag mijn buik rond gegeten aan turron (nougat), Polvorones (Spaanse amandelkoekjes) en marsepein figuurtjes. Toen moest het diner nog beginnen! Met oud en nieuw (Nochevieja) aten we, geheel volgens traditie, 12 druiven toen de klok twaalf uur sloeg. Eén voor geluk in iedere maand.

winterzonvakantieEen paar tips voor een winterzonvakantie in Spanje:

  • In december zijn er allerlei kerstmarkten te vinden in Spanje, zoals op het plaza nueva in Sevilla. Bij de verschillende markten zie je veel Spanjaarden hun laatste kerstinkopen doen en ook worden er kerstliedjes gezongen en dans- en theateroptredens gegeven.
  • Op 21 december vindt in de plaatsen Granada en Jaen een andere unieke kersttraditie plaats, Hogueras de Navidad. Tijdens dit vuurritueel springen mensen volgens traditie over het vuur, omdat ze geloven dat mensen die op de kortste dag van het jaar over vuur springen, beschermd worden tegen ziektes. Een unieke traditie die bijzonder is om mee te maken!
  • El Gordo is de bekendste loterij in Spanje en is ook wel bekend als Loteria de Navidad (kerstloterij). Het winnende lot wordt getrokken op 22 december en dit is in heel Spanje een groot spektakel wat je op TV en de radio kunt volgen. Het is de grootste loterij ter wereld, dus wil je een keer je kansen wagen is dit een goed moment!
  • Het Carnaval de Santa Cruz de Tenerife vindt plaats van 22 februari tot en met 4 maart. Dit is niet het soort carnaval die we in Nederland gewend zijn, maar heeft een Caribisch tintje. Met uitbundige en kleurrijke kostuums lopen honderden groepen dansend over straat.

Winterzonvakantie in Portugal

Toen ik drie jaar geleden in Portugal was tijdens de wintermaanden, was mijn goede vriend Carlos vastbesloten om te laten zien wat Portugal als winterzonbestemming allemaal te bieden heeft. Hoewel het in de Algarve ook goed toeven was, nam hij me mee naar Madeira. Toen we in de hoofdstad Funchal aankwamen, waande ik me direct in een soort sprookjeswereld. De hele stad was vrolijk versierd met kerstbomen, lampjes en vooral veel gezelligheid. Maar de spectaculaire vuurwerkshow in Funchal met oud en nieuw was voor mij het hoogtepunt van deze reis. De perfecte manier om het nieuwe jaar te beginnen!

Tips voor een winterzonvakantie in Portugal:

  • De winter in de Algarve en op Madeira is eigenlijk geen winter te noemen. De temperatuur schommelt tussen de 15 en 20 graden, ideaal om lekker op te warmen en in alle rust te genieten van de natuur.
  • Niet alleen Funchal, maar ook Lissabon is een leuke plek om oud en nieuw door te brengen. Bij de Tagus Rivier is een spectaculaire vuurwerkshow te zien en overal vinden feesten plaats in de stad.
  • De winter is met het mildere klimaat ook de ideale tijd om in de Algarve te gaan kajakken bij de kust, raften, surfen, bergklimmen of golven. Keuze genoeg!
  • De Portugese keuken kent veel zware, winterse gerechten waar je in de zomer misschien niet altijd zin in hebt. De winter is dus het ideale moment om deze gerechten te proberen! Denk hierbij aan stoofpotjes, gevulde soepen of natuurlijk de lekkere Bolo Rei cake die met kerst gegeten wordt.

Winterzonvakantie op Cyprus

Dit jaar ben ik van plan de winter door te brengen op Cyprus. Niet alleen omdat het dan nog steeds heerlijk weer is op het eiland, maar ook omdat dit de perfecte tijd is om te genieten van de natuur. In de winter verandert de natuur langzaam naar groen en weelderig als de bloemen en planten opbloeien. Natuurliefhebbers zoals ik zijn hier dan helemaal op hun plek! Wat ik ook bijzonder vind, is dat je op Cyprus tijdens de winter kunt skiën en zwemmen op één dag: wanneer het sneeuwt op het Troödosgebergte merk je hier bij de stranden namelijk niks van! Een bijkomend voordeel is dat het ’s avonds en ‘s nachts wel gewoon lekker afkoelt, ideaal voor gezellige avondjes binnenshuis.

Ben jij wel eens op winterzonvakantie geweest in Europa?

 

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter