Eliza's blog

Alles wat je wilde weten over de siësta in Spanje  

Ik houd ervan om op avontuur te gaan, maar stiekem ben ik ook erg gek op slapen. En niets vind ik zo fijn als ’s middags in de zomerzon in slaap doezelen, terwijl ik de golven hoor breken op de kust. De Spanjaarden hebben die siësta maar goed bedacht! Zoals je vast wel weet is een siësta een middagdutje dat wordt gehouden om het warmste moment van de dag te vermijden. Door de siesta is de dagindeling van de Spanjaarden anders dan je gewend bent. En dit zorgt bij reizigers soms voor wat verwarring. In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over de siësta in Spanje!

Welke rol speelt de siësta in Spanje?

Door de siësta is de volledige dagindeling van de Spanjaarden anders dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Spanjaarden werken vaak van 8:30 tot 13:30 en van 16:30 tot 20:00.

Door de Europese regelgeving zijn ook Spaanse bedrijven steeds vaker open in de middag en kunnen niet alle Spanjaarden nog een siësta houden, met name in de grote steden. Maar als je net zoals ik afreist naar kleine, authentieke dorpjes, dan krijg je zeker te maken met de siësta. Zo zag ik vaak dat het leven rond 14:00 in de middag stil valt en vanaf 20:00 de terrasjes langzaam weer vollopen.

Niet elke reiziger vindt de siësta in Spanje altijd even leuk, want het betekent dat je niet altijd je dag kan indelen zoals je gewend bent. Door de winkelstraten struinen om 14:00 kan uitlopen op een teleurstelling als je ziet dat alle authentieke winkeltjes gesloten zijn. Maar de siësta is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur en als je het authentieke Spanje wilt ervaren, zit er niets anders op dan je over te geven aan de orde van de dag. En dat is juist leuk!

Waarom houden de Spanjaarden een siësta?

 1. Om de hitte te vermijden
  Dit is de voornaamste reden voor de siësta en ook de reden dat de siësta oorspronkelijk is ontstaan. De siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
 1. Om te kunnen genieten van een lange lunch
  Voor Spanjaarden is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Ze pakken dan ook vaak goed uit. Soms duurt de lunch wel twee uur en wordt er ook alcohol gedronken. Goed uitbuiken en een uiltje knappen is dan essentieel om weer fris aan het werk te kunnen gaan.
 1. Omdat ze s ’nachts minder lang slapen
  De Spanjaarden slapen ‘s nachts ruim een uur minder dan de aanbevolen 8 uur. Dit komt onder andere doordat Spanje in een erg ongelukkige tijdszone ligt. De zon blijft in Spanje veel langer op dan in andere Europese landen met dezelfde tijdzone. Dit stimuleert later eten en op pad gaan in de avond, in plaats van vroeg naar bed gaan.  Zo worden veel straten rond middernacht pas echt gezellig! Zelfs de ouderen zijn vaak nog tot in de late uurtjes op straat te vinden. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de siësta.
 1. Omdat het goed voor je is
  De Spanjaarden weten maar al te goed dat een dutje doen hartstikke goed is voor je lichaam. Het vermindert stress, verbetert je geheugen en is goed voor je hart!

Handig om te weten over de siësta in Spanje

 • Winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta in Spanje vaak van 14:00 tot 17:00 gesloten.
 • Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00-20:00.
 • Banken, postkantoren en overheidsdiensten zijn vaak enkel in de ochtend geopend en gaan niet meer open na 14:00.
 • Musea en bezienswaardigheden zijn meestal geopend van 9:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 17:00.
 • Heeft jouw vakantie-adresje in Spanje een receptie, dan kan het zo zijn dat deze tijdens de middaguren is gesloten.
 • Het wordt door veel Spanjaarden als ongepast gezien om hen tijdens de uren van de siësta te bellen.

Zo houd je zelf een siësta als een echte Spanjaard

Wanneer je op vakantie bent in Spanje kun je je het beste gewoon overgeven aan de orde van de dag en ’s middags ook even je oogjes sluiten. Dit zijn mijn tips voor de beste dutjes:

 • Drink een goede kop koffie voor je gaat slapen. Dit klink misschien gek, maar het werkt wel. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten voor de cafeïne begint te werken en zo word je dus extra opgewekt wakker.
 • Zoek een afgezonderd en comfortabel plekje. Dit kan natuurlijk je bed zijn, maar een fijne stoel bij het zwembad doet het ook altijd goed.
 • Houd het kort. Spanjaarden slapen tijdens de Siësta vaak maar 15-30 minuten. Wanneer je langer blijft liggen, kan het erg moeilijk zijn om weer wakker te worden.
 • Voel je niet schuldig! Een dutje doen kan onnatuurlijk aanvoelen, maar je bent op vakantie en jij hebt je rust echt wel verdiend.

Hier doe je het beste dutje

 

Bij Villa Vik op het eiland Lanzarote kun je wel een heel bijzonder dutje doen: namelijk zwevend op het zwembad. Ok, dat is een beetje overdreven. Maar je snapt wat ik bedoel! Als het te warm wordt in de zon, kun je in ieder geval zo in het water rollen.

 

 

 

 

 

 

Ik vind het de uitvinding van de eeuw: een ‘daybed’, zo’n loungebed zie je vaak bij strandtentjes. Maar bij Alondra Villas & Suites op Lanzarote staan ze ook naast het zwembad. Hier kun je een heerlijk comfortabel dutje doen in de schaduw van de palmbomen.

 

 

 

 

 

 

 

Bij Hotel Caballito de Mar in Alicante zijn er een heleboel fijne plekjes waar je je ogen even kunt sluiten. Maar het allerleukste vind ik de hangmat met uitzicht op de bergen. Misschien wel het beste plekje voor een siësta in Spanje.

 

 

 

Houd jij ook zo van een middagdutje tijdens je vakantie?

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter