Eliza's blog
Vakantie op Gozo

Klein maar zo fijn: 10x te doen tijdens een vakantie op Gozo

Gozo is het kleine zusje van het eiland Malta. En ini-mini is ze: maar 14 kilometer lang en 7 kilometer breed! Maar dat maakt Gozo niet minder leuk, want op het eiland is veel moois te zien en te doen. Ik houd van deze bijzondere plek; het ruikt er altijd naar venkel en wanneer de zon ondergaat kleuren de kalkstenen dorpen en steden allemaal goud. Ook is het er heerlijk rustig. De bevolking leeft naar eigen zeggen in een eigen tijdzonde: GMT, ofwel “Gozo Maybe Time”, wat in mijn oren klinkt als de perfecte tijd voor een vakantie. Dit blog is een ode aan al het leuke op dit kleine, fijne eiland. Ik geef je tien tips voor jouw vakantie op Gozo.

1. Slaap in een farmhouse

Gozo en Malta kennen een rijke architectuur, omdat de eilanden in handen zijn geweest van veel verschillende bezetters, net als het Italiaanse buureiland Sicilië. Dit is goed zichtbaar in de ‘farmhouses’, boerderijen van kalksteen met onder andere Noord-Afrikaanse als Europese Barok invloeden. Tegenwoordig zijn veel van deze oude boerderijen omgebouwd tot accommodaties. Ze bieden een unieke en authentieke plek voor gasten om te logeren ten midden van Gozo cultuur. Ik ontdekte op Gozo twee farmhouses: Gozo farmhouses en Carini Farmhouses. Allebei mooi gemodiniseerde farmhouses met een unieke sfeer.

 

2. Proef de Gozo-Kaas

De Feniciërs, de Romeinen en de Arabieren brachten allemaal verschillende smaken mee naar het eiland, wat de keuken net als de architectuur complex en gelaagd maakt. Het eiland is erg vruchtbaar, wat veel smaakvolle en verse producten oplevert. Eén van deze producten is de traditionele Gozo-kaas, een zachte witte kaas van schapen- en geitenmelk. Je vindt de kaas terug in allerlei gerechten op het eiland. De kaas wordt vers geserveerd, maar ook gedroogd met peper. Deze tweede vorm heeft een sterke geur, maar ook een heerlijk intense smaak! Met de kaas worden ook heerlijke pasteitjes gemaakt, die je tijdens je vakantie op Gozo zeker eens moet proeven.

 

3. Bewonder de zoutvlaktes

Op Gozo vind je de oudste zoutvlaktes ter wereld! Op het eiland wordt al eeuwenland zout gewonnen. Het ambacht van het zout winnen wordt overgedragen van generatie op generatie. Sommige families voeren het ambacht al honderden jaren uit. Naast hun historische waarde, zijn de zoutvlaktes ook nog eens ontzettend mooi. Het glimmende zout tegen het goudgele kalksteen en de kobaltblauwe lucht levert bijzondere vergezichten op.  Je vindt de zoutvlaktes ten noorden van het plaatsje Zebbug. Meer weten over de geschiedenis van de zoutvlaktes, bekijk dan deze korte documentaire.

 

4. Rijd nergens heen

Ook al is Gozo maar klein, het is een fijne plek om rond te rijden en het kalme, ongerepte landschap te bewonderen. Gozo is iets kouder, winderiger en iets natter dan de eilanden Malta en Comino (vooral in de winter). Dat zie je ook terug in de natuur: deze is groener dan op de andere eilanden. Goed om te weten voor je naar Gozo op vakantie gaat: hier rijdt men links!

 

5. Bezoek Victoria

Vitoria is de hoofdstad en de grootste stad van het eiland. Vrijwel alle wegen op het eiland leiden dan ook naar de stad. De stad staat ook wel bekend onder de naam Rabat. In de stad vind je allerlei bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Citadel en St. George’s Basilica. Daarnaast is het gewoon een feestje om door de stad te wandelen en te genieten van alle kronkelende straatjes, leuke eettentjes en winkeltjes.

 

6. Neem een duik in de Blue Hole

Gozo kent net als Malta een ruige, rotsachtige kust. De natuur zorgt soms voor mysterieuze rotsformaties zoals steile kliffen, bogen en ook diepe gaten. Zo heeft de natuur vlakbij Djerwa gezorgd voor een diep, natuurlijk zwembad. Deze bijzondere plek is geliefd onder duikers. The Blue Hole bevond zich vlakbij The Azure Window, dat tot vorig jaar een van Gozo’s meest populaire bezienswaardigheden was. Deze natuurlijke boog is tot ieders verdriet helaas vorig jaar ingestort.

7. Word kattenfotograaf

Gozo is niet alleen geliefd onder mensen, maar ook onder katten. In de dorpjes zul je met regelmaat een kat voorbij zien huppelen. Gelukkig zijn er veel inwoners die naar ze omkijken en goed voor ze zorgen. De pluizige beestjes leveren heel wat mooie plaatjes op van jouw vakantie op Gozo.

8. Wandel de Wied-il-Gashri

De Gashri-vallei is een natuurgebied in het noorden van Gozo. Het gebied kenmerkt zich door de diepe kloven waar tussen azuurblauw water stroomt. Je kunt hier een prachtige wandeling maken, de Wied-il-Gashri. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en brengt je op ruige, ongerepte plekken.

 

9. Bezoek de Ggantija Tempels

De Ggantija tempels is de meest waardevolle bezienswaardigheid op de Maltese eilanden. Deze tempels behoren tot de oudste monumenten ter wereld. De tempels werden ruim 5500 jaar geleden gebouwd en zijn daarmee zelfs ouder dan de Pyramide van Giza. Ggantija staat dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst. De naam Ggantija betekent ‘Place of Giants’ en stamt af van een Maltese mythe; de inwoners geloofden dat de tempels tot reuzen waren gebouwd.

10. Bewonder Gozo vanaf het water

Gozo is misschien wel het mooist wanneer je haar vanaf het water bekijkt. Op veel plekken op het eiland is het dan ook mogelijk om een boottocht te boeken, bijvoorbeeld in het idyllische kustplaatsje Mgarr waar ook de veerboot aankomt. Vanuit de boot kun je de indrukwekkende kust met haar hoge rotsformaties pas echt goed zien.

Meer tips voor een vakantie op Gozo?

Kun je nog geen genoeg krijgen van Gozo? Bekijk dan ook mijn video van mijn vakantie op Gozo, of lees mijn blog over mijn favoriete restaurantjes op het eiland.

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter